De mammoet is terug (en stelt de toekomst van voeding in vraag)

’s Werelds eerste gehaktbal van DNA van uitgestorven dieren onthuld in Nederland.

Credit: Aico Lind www.studioaico.nl

De eerste gehaktbal ter wereld gemaakt van mammoet-DNA? Die is onthuld in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Het gaat om een wetenschappelijk experiment van het Australische kweekvleesbedrijf Vow Food. Dat ging samen met een team van internationale deskundigen aan de slag met geavanceerde moleculaire technieken. Zo hopen ze de mogelijkheden van kweekvlees te tonen en een revolutie te veroorzaken in de voedingsindustrie.

Het opvallende statement daagt het grote publiek én de vleesindustrie uit om anders na te denken over hoe we voeding produceren en consumeren. Het plaatst kweekvlees in de schijnwerpers als een haalbaar alternatief voor traditionele veeteelt.

Met nieuwe, innovatieve technologie werd de mammoet-gehaktbal gemaakt uit het DNA van de uitgestorven wolharige mammoet. Dat werd aangevuld met het DNA van de Afrikaanse olifant (het levende wezen dat dicht verwant is met de mammoet).

Kweekvlees is echt dierlijk vlees, maar wordt door innovatieve moleculaire technologie gekweekt uit cellen van dieren – en dus niet gemaakt van dieren zelf. Het vlees kan qua smaak en voedingswaarden worden ontwikkeld zoals de consument het wil. Bovendien kan het de milieueffecten van de traditionele vleesproductie flink verminderen.

Bekijk hier de film hoe de mammoet-gehaktbal werd geproduceerd

Het idee kwam van ‘creative disruptor’ Bas Korsten, Chief Creative Officer bij het wereldwijde creatieve bureau Wunderman Thompson, en een internationaal team van experts en wetenschappers, en werd geproduceerd door Vow, een Australische start-up in kweekvlees. Korsten was ook de initiatiefnemer van The Next Rembrandt in 2016. In dat baanbrekende project liet hij artificiële intelligentie het werk van Rembrandt analyseren, om daarna een 3D-printer het volgende werk van de grootmeester te laten creëren.

Ook de mammoet-gehaktbal is zo’n uniek experiment. Maar wel eentje met een serieuze ambitie: de toekomst van voeding voor een snel groeiende bevolking aankaarten.

Credit: Aico Lind - www.studioaico.nl
Credit: Aico Lind - www.studioaico.nl

Volgens de New York Times[Source link] is de voedingsindustrie verantwoordelijk voor 28 à 30% van alle broeikasgassen. En met een wereldbevolking die de 9 miljard nadert, moeten we volgens het World Economic Forum[Source link] evenveel voedsel produceren in de komende 40 jaar als in de afgelopen 8.000. Een rapport van Chatham House in opdracht van de VN[Source link] beschrijft bovendien hoe ons wereldwijde voedselsysteem een van de primaire oorzaken is van het verlies aan biodiversiteit. Het rapport schat dat landbouw bijdraagt aan het uitsterven van 86% van de 28.000 bedreigde soorten .

In opdracht van het Good Food Institute maakte CE Delft een model van een grootschalige productiefaciliteit voor kweekvlees in het jaar 2030. Dat deden ze aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA) en technisch-economische evaluatie (TEA). Uit dat model blijkt dat kweekvlees een kleinere ecologische voetafdruk en minder algemene milieueffecten kan hebben. Daarbovenop kan het qua kosten concurreren met conventioneel vlees. Als schaalvoordeel de productie van kweekvlees na 2030 efficiënter maakt, verwacht men nog lagere kosten en minder effect op het milieu.[Source link]

Als eerste Australische kweekvleesbedrijf zet Vow zich in om voedsel te maken dat duurzamer, lekkerder en voedzamer is. Daarvoor gaat het verder dan het namaken van bestaande stukken vlees – in tegenstelling tot de meeste andere start-ups in kweekvlees. Samen met een team van wetenschappers, chef-koks en ontwerpers zoekt Vow naar onontdekte smaken, texturen en voedingsvoordelen. Het bedrijf kondigde in november 2022 aan dat het z’n missie zou voortzetten met een Serie A-financiering van 49,2 miljoen dollar. Zo wil het de volgende generatie voedselproducten ontwikkelen, voorbereid op de groeiende bevolking. Die financiering brak overigens het wereldrecord voor een Serie A-financiering in de kweekvleesindustrie.

Nog geen vier jaar na z’n lancering loopt Vow mee voorop in innovaties die de wereld kunnen veranderen. En ze zijn nog maar net begonnen. Het bedrijf lanceert later dit jaar zijn eerste merk in Singapore: met Forged by Vow creëert het ongeziene eetervaringen.

James Ryall, Chief Scientific Officer bij Vow: "Het meest fascinerende aan dit project? Dat is de mogelijkheid een eiwit te creëren dat duizenden jaren niet heeft bestaan. Dankzij kweekvlees kunnen we de grenzen van culinaire innovatie verleggen en nieuwe voedselervaringen creëren. In plaats van simpelweg bestaande producten na te maken, kunnen we met deze technologie iets unieks en beters maken. Kweekvlees heeft het potentieel om een revolutie te veroorzaken in de manier waarop we over voedsel denken. Maar het heeft de steun van politieke systemen nodig om genoeg momentum en geld te genereren om deze gloednieuwe technologie te ondersteunen.”
Tim Noakesmith, oprichter van Vow: “Met ons eerste merk, Forged by Vow, willen we voorloper zijn in een nieuwe denkwijze: voedsel zoals we het kennen hoeft niet te zijn zoals we het kennen. Onze missie is om de status quo van eten te doorbreken met onverwachte, heerlijke smaken en onvergetelijke ervaringen. De toekomst van voeding is aan de durvers.”
Phillip Davenport, chef-kok: “Kweekvlees kan onze planeet redden én is lekkerder dan het meeste vlees dat er nu is. Het is een nieuwe speeltuin en stimuleert mijn creativiteit als chef-kok."
Bas Korsten, initiatiefnemer van de mammoet-gehaktbal en Global Chief Creative Officer bij Wunderman Thompson: "De mammout-gehaktbal laat de wereld zien dat de wereld kan veranderen als technologie en creativiteit samenkomen. Net zoals The Next Rembrandt geavanceerde technologie gebruikte om iets onverwachts en baanbrekends te produceren. Ons doel is om een gesprek op gang te brengen over hoe we eten, hoe toekomstige alternatieven eruit kunnen zien en smaken. Kweekvlees is vlees, maar niet zoals we het kennen. Het is de toekomst."

Ontdek meer op : https://www.mammothmeatball.com/

Over Vow

Vow is in april 2019 opgericht met de missie om duurzaam voedsel onweerstaanbaar én beschikbaar te maken voor miljarden mensen. Het Australische bedrijf, gevestigd in Sydney, bestaat uit vernieuwers, ingenieurs, wetenschappers, kunstenaars en foodies. Vow maakt volledig nieuwe vleesproducten uit de cellen van dieren, niet van dieren zelf. Dit jaar lanceert het zijn eerste merk, Forged by Vow, in Singapore.

Over Wunderman Thompson :

Bij Wunderman Thompson wilen we groei voor ambiteuze merken creëren. We zijn deels creatief bureau, deels consultancyfirma en deels technologiebedrijf, en onze specialisten bieden expertises van A tot Z op een wereldwijde schaal aan. Zo zorgen we voor inspiratie over het hele merk en doorheen de volledige klantenervaring.

Meer informatie vind je op www.wundermanthompson.com of via onze newsletter, of volg Wunderman Thompson via onze socialmediakanalen op ​ Twitter, Facebook,LinkedIn, en Instagram. ​ ​ ​


DOWNLOADABLE IMAGES & VIDEO

The full launch movie including titles but excluding sound (prores4444)

Mammoth-Meatballs_5m10s_-1dB_605a80f4_H264_16mbps.mp4

MP4 - 582 Mb

15s_MammothMeatballs_16x9.mp4

MP4 - 20 Mb

15s_MammothMeatballs_9x16.mp4

MP4 - 20 Mb

30s_MammothMeatballs_9x16.mp4

MP4 - 49 Mb

30s_MammothMeatballs_16x9.mp4

MP4 - 50 Mb

100s_MammothMeatballs_9x16.mp4

MP4 - 172 Mb

100s_MammothMeatballs_16x9.mp4

MP4 - 173 Mb

Contacts:

 

Global PR contact

Jessica Hartley

jessica@jessicaalicehartley.com

 

USA PR contact

Heidi Donato

EVP BCW Global

M: 516-359-1146

heidi.donato@bcw-global.com

 

APAC PR contact

Edelle Gettings

Wunderman Thompson APAC

edelle.gettings@wundermanthompson.com

 

NETHERLANDS PR contact

Bernadette Eckebus

bernadetteeckebus@gmail.com

 

Vow PR contact

Sarah Separovich

sarah.separovich@vowfood.com

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VML Belgium

 

 

Neem contact op met

HQ Antwerpen: Generaal Lemanstraat 47, 2018 Antwerpen

+32 (0)3 286 44 50

erwin.jansen@vml.com

www.vml.com